Zarea / Made in Republica MoldovaMichele Bressan, Nicoleta Esinencu, Vlad Nancă, Mircea Nicolae si Larisa Sitar au legat o prietenie stransa cu ocazia Festivalului Interventii 3, in august 2008, la Chisinau. Aflati pentru cateva zile in capitala Republicii Moldova, artistii bucuresteni au fost cazati la Hotelul Zarea, unde au avut loc si cateva intalniri cu discutii interesante, sub ocrotirea steagurilor Republicii Moldova si al Uniunii Europene, prezente de altfel peste tot in peisajul urban local.

Hotelul Zarea a fost teritoriul nascator de idei si de proiecte pentru cei cinci tineri artisti, dar si locul neutru din care se facea accesul catre un oras pe care cei veniti din Bucuresti nu il cunosteau inca. Cu numele sau nostalgico-poetic, iesit din repertoriul realismului socialist, hotelul trimite fara sa vrea la contextul local, care este relevant si pentru artistii veniti din Romania, dar si la un anume viitor ideologizat privit printr-un filtru liric, pe care contemporanii pot sa il priveasca doar cu zambetul pe buze.

Astfel, numele hotelului inglobeaza intr-un singur cuvant o serie de atitudini legate de trecut si viitor – speranta nelimitata intr-un viitor glorios si optimismul fara margini al Epocii de Aur romanesti si al mitologiei comuniste in general – dar si distanta ironica a prezentului, un pic prea constient de costul si de fizionomia respingatoare a unor asemenea idealuri.

Zarea / Made in Republica Moldova - este un nume generic pentru o serie de lucrari independente care au in comun doar abordarea aceluiasi subiect - spatiul public din orasul Chisinau. Zarea este viitorul, trecutul si prezentul cultural romanesc si moldovenesc, privit relaxat (asa cum o face Michele Bressan), angajat (asa cum o face Larisa Sitar) sau ironic (precum in lucrarile lui Mircea Nicolae, Vlad Nanca si Nicoleta Esinencu).

Zarea / Made in Republica Moldova - este o expozitie-raport cu lucrarile celor cinci artisti, nascute cu ocazia festivalului Interventii 3. De asemenea, este si o expozitie-pretext pentru deschiderea unei noi galerii independente - Apartamentul 17 - ce-si propune sa largeasca si sa imbogateasca orizontul creatiei contemporane din Romania.