colaborari - 81/1 - podul de flori
















Podul de Flori a luat nastere in 6 mai 1990, in cadrul acţiunii "Podul de flori de peste Prut", organizata de "Asociatia romanilor liberi de pretutindeni", Frontul Popular din Republica Moldova si Asociatia Culturala Bucuresti-Chisinau.

















Acesta era un gest simbolic prin care se sarbatorea eliberarea romanilor din Moldova de sub stapanirea sovietica, dar si posibilitatea unei eventuale uniri dintre Romania si Republica Moldova.

















Cetateni romani si cetateni ai Republicii Moldova s-au intalnit pe malul stang al Prutului in dreptul localitatilor Miorcani-Pererita, Stanca-Costeşti, Sculeni-Sculeni, Ungheni-Ungheni, Albita-Leuşeni, Falciu-Stoianovca, Oancea-Cahul, Galati-Giurgiulesti si au sarbatorit acest eveniment, aruncand in apa raului sute de mii de flori.

















A urmat o perioada in care se putea calatori intre cele doua tari numai cu buletinul de identitate. Aceasta stare de fapt a disparut odata cu intrarea Romaniei in UE, fiind pregatita si de evenimentele care au dus la crearea regiunii Transnistriei ca stat independent.



















Astazi Podul de Flori nu mai exista in imaginatia simbolica a celor doua tari, nemaifiind amintit de nici una din oficialitatile romane sau moldave. Mai degraba decat a deplange o stare de fapt, interventia pune in lumina crearea de obiecte simbolice cu existenta abstracta de catre discursul nationalist. Acestea, odata ce si-au trait viata, sunt retrase pe nestiute din imaginarul colectiv, devenind niste relicve mentale pentru ca nu mai sunt tinute in viata de ideologia care le-a dat nastere. Fotografiile de mai sus sunt facute de Vlad Nanca, iar cea de mai jos de catre Larisa Sitar.